Rezultati procjena oštećenja građevina nakon potresa u Zagrebu 2020:

  • Podaci o ocjenama oštećenja građevina nakon potresa na internet stranicama isključivo su informativnog karaktera,
  • Prvi dijagram se odnosi se na podatke do 1.7.2020. (službeni kraj pregleda), a drugi na naknadne preglede (objašnjenje niže u tekstu)

 

Aktualne obavijesti (vezane za potres u Zagrebu)

Prvi, često u javnosti zvani brzi/sigurnosni/preliminarni/volonterski/... PREGLEDI OŠTEĆENJA I SIGURNOSTI GRAĐEVINA su završili. Zahvaljujemo svim stručnjacima koji su se žrtvovali na terenu u tom kriznom razdoblju i doprinijeli sigurnosti svojih sugrađana u različitim aspektima. Baza koja je kreirana iz pregleda se višestruko iskoristila (bila je jedina) na dobrobit građana Zagreba odnosno na nju su se naslonile brojne institucije svojim odlukama (sufinanciranje troškova za dimnjake/krovove, organizacija zamjenskog smještaja, podjela materijala za sanacije, krediti za banke, procjena troškova štete i obnove, pomoć iz fondova i slično). Rad na bazi nije završio odnosno podaci se kontinuirano sređuju (popularno nazvano ''peglanje'' baze), a povremeno se odrade i ''dopunski'' (naknadni) pregledi čija je svrha da se ''pokriju'' eventualna dodatna oštećenja od naknadnih potresa, neke propuštene (ili dodatne) prijave, ažuriraju podaci (odrađene hitne mjere), isprave nedostatci, provjere procjene iz baze i slično.

 

Trenutno još uvijek su aktuane PROCJENE ŠTETA koje su započele u srpnju koje su organizirane od strane Grada. Tu procjenu su odgovorne institucije dužne napraviti prema postojećim pravilnicima i zakonima (primjerice Pravilnik o registru šteta od prirodnih nepogoda) - detaljnije https://www.zagreb.hr/financijska-procjena-steta/159930.

 

Hrvatski centar za potresno inženjerstvo (HCPI) - Kaotično razdoblje pregleda zgrada nakon potresa nas je prisililo da uspostavimo internet stranicu za komunikaciju između inženjera koji su bili na terenu, ali i prema zainteresiranim građanima te različitim institucijama koje su koristile naše podatke. Slijedeći primjer Italije i željeći poslati poruku odgovornima da jedna takva institucija u Hrvatskoj kronično nedostaje (sve države ugrožene potresom je imaju) nazvali smo je HCPI s napomenom da ''NISMO INSTITUCIJA'' (od prvog dana piše na naslovnici www.hcpi.hr) - detaljnije u https://www.hcpi.hr/o-nama. Jedna od osnovnih ideja je uspostavljanje PLATFORME gdje bi svi stručnjaci s zajedničkim nazivnikom ''potres'' mogli komunicirati i rješavati aktualne probleme. Platforma bi trebala povezati stručnjake s terena (od pregleda do projekata, nadzora, izvođača i slično), znanstvenike svih struka na Sveučilištima u Hrvatskoj (Zagreb, Split, Rijeka i Osijek), brojne stručnjake iz inozemstva koji su ponudili pomoć u procesu obnove Zagreba te odgovorne unutar gradskih i državnih institucija. Takva platforma bi osigurala kvalitetu, brzinu, transparentnost i sve ostalo nužno za kvalitetan proces obnove Zagreba. Sve zajedno, uključujući Seizmološku službu koja neumorno radi više od 35 godina, bi u konačnici trebao biti sustav s ciljem upravljanja rizikom od potresa odnosno umanjenja posljedica. Nadamo se da će ovi sitni koraci ubrzo postati veći (uz doprinos svih) i da će Hrvatska svakim danom postajati ''otpornija'' na potrese.       

Nakon potresa u ožujku organizirani su brojni ''webinari'', savjetovanja, predavanja, seminari i slično s ciljem što bolje reakcije/oporavka nakon potresa. S vremenom se već skupila velika količina korisnih materijala koje smo pokušali sistematizirati na ovim stranicama za korist svima u procesu obnove. Postoje brojni korisni materijali vezani za potrese (priručnici, knjige, članci i slično) koji će se pokušati prilagoditi potrebama obnove u Zagrebu i sistematizirati da budu dostupni inženjerima koji će sudjelovati u procesu obnove.

Trenutno je vrlo aktualan ciklus predavanja prozvan SAVJETOVANJE ''Znanjem za Zagreb'' koji je početno planiran kao plenumska diskusija stručnjaka za raspravu svih bitnih tema vezanih za obnovu. Nakon što se zbog epidemioloških razloga odgodila diskusija ideja je preobličena u niz predavanja/''webinara'' gdje bi se sistematizirala znanja i iskustva potrebna za proces obnove, a održava se svakog 22. u mjesecu

Konačni presjek će biti na prvoj Hrvatskoj konferenciji za potresno inženjerstvo (1st Croatian Conference on Earhquake Engineering) koja će se održati 22.3. na godišnjicu potresa u Zagrebu sa motom: 

Join us to shake (help) Zagreb with knowledge and to reconstruct the past for resilient future (new tradition).

 

Sve navedene aktivnosti dijele istu ideju: presudno je zadržati kontinuitet podizanja razine znanja (ključno za kvalitetnu obnovu Zagreba) i kontinuirani rad na podizanju razine svijesti o riziku od potresa (ključno za budućnost).

 

 

Pregledi