Build Back Better Together – Supporting the Post-Earthquake Reconstruction through Japan-Croatia Knowledge Exchange

BBB Together JC

 
 

Hrvatski centar za potresno inženjerstvo nastavlja podizati razinu znanja i svijesti o riziku od potresa.  U suradnji s Building Center of Japan i japanskom ambasadom, organiziran je seminar na temu: Build Back Better Together – Supporting the Post-Earthquake Reconstruction through Japan-Croatia Knowledge Exchange na kojem će predavanja imati četiri vrhunska stručnjaka. Stručnjaci pokrivaju različita područja (arhitekturu, građevinu, administraciju i slično) i pokušati će približiti japansku perspektivu u ''borbi s potresima'', a nadaju se diskusiji s domaćim dionicima u procesu obnove. Predavanja će biti na engleskom jeziku, a biti će dostupan i prijenos na platformi YouTube.

 

Kad:      

12.9.2022. (ponedjeljak) od 13h do 16h

Gdje:

Velika dvorana Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Fra A. Kačića Miošića 26, Zagreb).

Predavači:

 • 𝐃𝐄𝐧𝐠 𝐒𝐞𝐢𝐢𝐜𝐡𝐢 𝐅𝐔𝐊𝐀𝐎 (Professor Emeritus, Department of Architecture and Building Sciences, Tokyo Metropolitan University): History of Building Engineering and Building Code in Japan Focused on Seismic Design
 • 𝐌.𝐄𝐊𝐢𝐦𝐢𝐡𝐢𝐫𝐨 𝐇𝐀𝐒𝐇𝐈𝐌𝐎𝐓𝐎 (President, The Building Center of Japan): Post-Disaster Reconstruction in Japan
 • 𝐌𝐫𝐇𝐢𝐫𝐨𝐟𝐮𝐦𝐢 𝐇𝐀𝐌𝐀 (Senior Executive Officer, External Relation Department, Daiwa Housing Industry Co. Ltd.): Example of Emergency Temporary Housing (prefabricated temporary housing)
 • 𝐌𝐂𝐏𝐑𝐢𝐭𝐬𝐮𝐤𝐨 𝐘𝐀𝐌𝐀𝐙𝐀𝐊𝐈-𝐇𝐎𝐍𝐃𝐀 (Deputy Director-General, National Research Institute for Earth Science and Disaster Resilience (NIED)): Japan’s Disaster Risk Reduction Efforts from the Sendai Framework

Ulaz:      

 • Slobodan - molimo da ispunite obrazac prijave (link obrasca) na seminar radi organizacije

Jezik:      

 • Engleski

LIVE STREAM:      

 

 

Procjene rizika i opasnosti od potresa u Europi

 

Europa ima dugu povijest razornih potresa. Potresi se ne mogu spriječiti niti točno predvidjeti, ali učinkovite mjere ublažavanja temeljene na modelima seizmičke opasnosti i rizika mogu značajno smanjiti njihov utjecaj.

 

Europski modeli seizmičke opasnosti i rizika 2020 nude usporedive informacije o prostornoj raspodjeli očekivanih razina potresnih ubrzanja tla, njihovoj učestalosti kao i njihovom mogućem utjecaju na izgrađeni okoliš te živote i zdravlje ljudi. Takve procjene postavljaju osnovu za određivanje mjera ublažavanja i povećanja otpornosti zajednica na buduće potrese diljem Europe.


Ažuriranje modela seizmičke opasnosti i razvoj prvog otvorenog i reproducibilnog modela rizika za Europu rezultat je suradnje na razini cijele Europe uključujući istraživače s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog centra za Potresno Inženjerstvo - HCPI.


Pročitajte više na: www.efehr.org

22. 4. 2022. Potres u okolici Ljubinje

Sinoć je u 23:07 zabilježen novi razorni potres na ovim prostorima - cca 6,1 (Richter), okolica Ljubinja (Stolac, BIH).

Naše područne jedinice (Split/Dubrovnik) su uspostavile komunikaciju s nadležnim službama na terenu, na vezi smo s odgovornima u MUP-u i čeka se daljnji razvoj situacije.

Prema prvim informacijama u Republici Hrvatskoj nema šteta ili će biti minimalne, naše snage su u stanju pripravnosti i čekamo daljnje informacije nadležnih službi.

Vijesti 16.10.2021.

Vijesti 16.10.2021.

Hrvatski centar za potresno inženjerstvo - interventna služba (HCPI-IS) služebno je osnovana 5. listopada 2021. godine u Vodicama, a danas je imala vatreno krštenje u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Naime, pripadnici HCPI-IS iz ispostave Split počeli su s obilascima područja Trilja koje je 5. listopada 2021. pogođeno jakim potresom.

Za pregled je prijavljeno oko 35 zgrada na lokacijama: Trilj i okolica (Vojnić, Bisko, Čaporice, Budimiri, Vininev, Strmendolac, Grab, Vrpolje, Tijarica, Kamensko, Voštane, Gardun i Košute). Na terenu je deset inženjera koji surađuju s Gradom Triljom, DVD-om Trilj i Stožerom civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

HCPI IS SD 1

HCPI IS SD 2

HCPI IS SD 3

HCPI IS SD 4

 

1.1.2021. ...

Obavijesti 1.1.2021. 

ArcGIS Tracker

S obzirom na nedavna iskustva naknadnih potresa i hitne potrage za inženjerima bitno nam je da u realnom vremenu možemo pratiti lokacije stručnjake na terenu. Aktivirali smo dodatnu mogućnost ArcGIS-a pod imenom Tracker. Nužni koraci:

1. U Google playu (android) ili App storu (iPhone) instalirati aplikaciju ArcGIS tracker (paziti da NE inslirate beta verziju). 

2. Za ArcGIS tracker aplikaciju vrijedi isto korisničko ime i lozinka kao i za Collector (lozinka koju ste sami definirali promjenom izvorne koju ste dobili nakon prve prijave preko upitnika). 

3. Polaskom na teren (svaki dan) dopustite aplikaciji da koristi praćenje Vase lokacije akiviranjem (ON)

4. Zavšetkom pregleda ugasite praćenje (OFF)


Ista aplikacija će se koristiti za primjenu prijedloga Zaključka o naknadi volonterima (od strane Vlade) - više ubrzo u drugoj obavijesti.

 

ArcGIStracker

 

 

Besplatno gorivo

Svi koji ste se prijavili kroz obrazac stručnjaka imate besplatno gorivo na APIOS d.o.o.

 

Ručak

U stožeru od 13h možete ručati toplo kuhano.

U centru Petrinje možete ručati na lokaciji: https://goo.gl/maps/4d33iQ1HSuiA5v9V9 

E-upis zgrada/obiteljskih kuća u Zagrebu:

Pilot popis zgrada se odrađuje u sklopu europskog projekta (detaljnije) i NIJE izravno vezan sa popisom stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (detaljnije). Popisom stanovništva se prikupljaju određeni podaci o stambenim jedinicama, a ovaj projekt bi osigurao podatke o konstrukciji/zgradi/građevini u cjelini i time neophodnu podlogu za brojna strateška promišljanja i oranizacijske procese. Ističemo da se podaci mogu koristiti samo na korist građanima u procedurama poput procjena rizika od potresa, podloga sustavu pregleda zgrada nakon potresa i slično. Postupak za e-upis se provodi preko upitnika:

Upitnik - upis zgrada za građane

Samoupis će se omogućiti u nekoliko razina prema raspoloživosti podataka i prema mogućnostima građana:

 • OSNOVNA (''atributna'') RAZINA - građanima će se omogućiti unos podataka (atributa) i učitavanje (''upload'') dokumentacije kroz online upitnik pri čemu će pitanja biti prilagođena i podržana vrlo detaljnim uputama (uključujući fotografije) - za višestambene zgrade je dovoljno da predstavnik stanara/vlasnik/upravitelj/projektant upiše za cijelu zgradu (ne po stambenim jedinicama).

 • INŽENJERSKA (''the'') RAZINA - biti će omogućen unos podataka (atributa) kroz online upitnik koji je prilagođen inženjerima odnosno upisuju se osnovni, ali i stručni podaci - preporuka je da podatke ispuni inženjer i/ili projektant.

 

Primjer podataka (atributa) koji se prikupljaju: 

godina izgradnje/rekonstrukcije, katnost, pravilnost građevine, podaci o konstrukciji zgrade, materijalu od kojeg je izgrađena, podaci o krovištu/temeljima, podaci o liftu/stubištu i slično.

 

Završno, svi podaci koji će se kasnije obrađivati/objavljivati neće biti prikazani za pojedinu zgradu/građevinu već za gradsku četvrt, općinu i slično. Ključno je da se podaci nikako neće moći koristiti na štetu građana odnosno njihova osnovna funkcija je podloga za statističke obrade, strateške odluke i buduće procese, a sve na korist građanima. Ovisno o kvaliteti unešenih podataka ovisi i kvaliteta korištenja u budućim procesima (primjerice procjene rizika, pregledi oštećenja i slično).

Svima hvala unaprijed i u nadi za kvalitetnom suradnjom ...

HCPI

 

 

 

Rezultati procjena oštećenja građevina nakon potresa kod Petrinje 2020:

 

Potres u Petrinji je vratio stručnjake na teren koji su još jednom ponudili svoje znanje za pomoć potrebitima. U sustavu za preglede oštećenja i uporabljivosti zgrada je sudjelovalo više od 1700 stručnjaka koji su u tri mjeseca pregledali sve prijavljene zgrade u Sisačko-moslavačkoj županiji. U travnju su pregledane prijavljene građevine u susjednim županijama, Grad Zagreb (od petrinjskog potresa) u srpnju, a u lipnju Krapinsko-zagorska županija. Bitno je istaknuti da je sustav postavljen da se sve građevine pregledaju minimalno jednom, a naknadni (od ''aftershockova''), detaljni, specijalistički i slični pregledi su uklopljeni u procese obnove. Rezultati pregleda su postali neizostavni dio sustava državnih i lokalnih uprava čime se još jednom istaknula važnost građevinske struke u kriznim situacijama nakon katastrofa poput razornih potresa. Brojni podupiratelji su pomogli improviziranom sustavu HCPI-a da odrade preglede i nužno je još jednom se svima zahvaliti, a vjerujemo da će se ubrzo postaviti sustavi koji će biti spremni i za buduće katastrofe.

 

Rezultati pregleda po županijama 10.5.2021.:

rezultati_zupanije

Potres 2020:

Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, hrvatska OpenStreetMap zajednica i Open IT d.o.o. u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja, Operativnim centrom Civilne zaštite i Državnom geodetskom upravom Republike Hrvatske pripremili su i održavaju platformu na kojoj možete zatražiti i ponuditi pomoć i informacije. Dostupna je i mobilna aplikacija za ovu platformu.


GRAĐANI:

Za pravodobne i točne informacije Stožera civilne zaštite o potresima na području Republike Hrvatske pratite službenu stranicu Stožera civilne zaštite:

potresinfo

 

Rezultati procjena oštećenja građevina nakon potresa

Rezultati procjena oštećenja građevina nakon potresa u Zagrebu 2020:

 • Podaci o ocjenama oštećenja građevina nakon potresa na internet stranicama isključivo su informativnog karaktera,
 • Prvi dijagram se odnosi se na podatke do 1.7.2020. (službeni kraj pregleda), a drugi na naknadne preglede (objašnjenje niže u tekstu)

 

Aktualne obavijesti (vezane za potres u Zagrebu)

Prvi, često u javnosti zvani brzi/sigurnosni/preliminarni/volonterski/... PREGLEDI OŠTEĆENJA I SIGURNOSTI GRAĐEVINA su završili. Zahvaljujemo svim stručnjacima koji su se žrtvovali na terenu u tom kriznom razdoblju i doprinijeli sigurnosti svojih sugrađana u različitim aspektima. Baza koja je kreirana iz pregleda se višestruko iskoristila (bila je jedina) na dobrobit građana Zagreba odnosno na nju su se naslonile brojne institucije svojim odlukama (sufinanciranje troškova za dimnjake/krovove, organizacija zamjenskog smještaja, podjela materijala za sanacije, krediti za banke, procjena troškova štete i obnove, pomoć iz fondova i slično). Rad na bazi nije završio odnosno podaci se kontinuirano sređuju (popularno nazvano ''peglanje'' baze), a povremeno se odrade i ''dopunski'' (naknadni) pregledi čija je svrha da se ''pokriju'' eventualna dodatna oštećenja od naknadnih potresa, neke propuštene (ili dodatne) prijave, ažuriraju podaci (odrađene hitne mjere), isprave nedostatci, provjere procjene iz baze i slično.

 

Trenutno još uvijek su aktuane PROCJENE ŠTETA koje su započele u srpnju koje su organizirane od strane Grada. Tu procjenu su odgovorne institucije dužne napraviti prema postojećim pravilnicima i zakonima (primjerice Pravilnik o registru šteta od prirodnih nepogoda) - detaljnije https://www.zagreb.hr/financijska-procjena-steta/159930.

 

Hrvatski centar za potresno inženjerstvo (HCPI) - Kaotično razdoblje pregleda zgrada nakon potresa nas je prisililo da uspostavimo internet stranicu za komunikaciju između inženjera koji su bili na terenu, ali i prema zainteresiranim građanima te različitim institucijama koje su koristile naše podatke. Slijedeći primjer Italije i željeći poslati poruku odgovornima da jedna takva institucija u Hrvatskoj kronično nedostaje (sve države ugrožene potresom je imaju) nazvali smo je HCPI s napomenom da ''NISMO INSTITUCIJA'' (od prvog dana piše na naslovnici www.hcpi.hr) - detaljnije u https://www.hcpi.hr/o-nama. Jedna od osnovnih ideja je uspostavljanje PLATFORME gdje bi svi stručnjaci s zajedničkim nazivnikom ''potres'' mogli komunicirati i rješavati aktualne probleme. Platforma bi trebala povezati stručnjake s terena (od pregleda do projekata, nadzora, izvođača i slično), znanstvenike svih struka na Sveučilištima u Hrvatskoj (Zagreb, Split, Rijeka i Osijek), brojne stručnjake iz inozemstva koji su ponudili pomoć u procesu obnove Zagreba te odgovorne unutar gradskih i državnih institucija. Takva platforma bi osigurala kvalitetu, brzinu, transparentnost i sve ostalo nužno za kvalitetan proces obnove Zagreba. Sve zajedno, uključujući Seizmološku službu koja neumorno radi više od 35 godina, bi u konačnici trebao biti sustav s ciljem upravljanja rizikom od potresa odnosno umanjenja posljedica. Nadamo se da će ovi sitni koraci ubrzo postati veći (uz doprinos svih) i da će Hrvatska svakim danom postajati ''otpornija'' na potrese.       

Nakon potresa u ožujku organizirani su brojni ''webinari'', savjetovanja, predavanja, seminari i slično s ciljem što bolje reakcije/oporavka nakon potresa. S vremenom se već skupila velika količina korisnih materijala koje smo pokušali sistematizirati na ovim stranicama za korist svima u procesu obnove. Postoje brojni korisni materijali vezani za potrese (priručnici, knjige, članci i slično) koji će se pokušati prilagoditi potrebama obnove u Zagrebu i sistematizirati da budu dostupni inženjerima koji će sudjelovati u procesu obnove.

Trenutno je vrlo aktualan ciklus predavanja prozvan SAVJETOVANJE ''Znanjem za Zagreb'' koji je početno planiran kao plenumska diskusija stručnjaka za raspravu svih bitnih tema vezanih za obnovu. Nakon što se zbog epidemioloških razloga odgodila diskusija ideja je preobličena u niz predavanja/''webinara'' gdje bi se sistematizirala znanja i iskustva potrebna za proces obnove, a održava se svakog 22. u mjesecu

Konačni presjek će biti na prvoj Hrvatskoj konferenciji za potresno inženjerstvo (1st Croatian Conference on Earhquake Engineering) koja će se održati 22.3. na godišnjicu potresa u Zagrebu sa motom: 

Join us to shake (help) Zagreb with knowledge and to reconstruct the past for resilient future (new tradition).

 

Sve navedene aktivnosti dijele istu ideju: presudno je zadržati kontinuitet podizanja razine znanja (ključno za kvalitetnu obnovu Zagreba) i kontinuirani rad na podizanju razine svijesti o riziku od potresa (ključno za budućnost).

 

 

Pregledi

Upute građanima o pregledu i ocjeni uporabljivosti građevina

Upute građanima o pregledu i ocjeni uporabljivosti građevina

Preliminarna (brza) procjena oštećenja građevine u potresu

Cilj brzog pregleda zgrada je utvrđivanje stupnja oštećenja zgrada u odnosu na zaštitu života i imovine, odnosno određivanje je li zgrada uporabljiva, neuporabljiva ili privremeno neuporabljiva. Ocjena se može odnositi na cijelu zgradu ili na pojedini dio zgrade. Pregled ne uključuje pregled instalacija niti statički elaborat zgrade. Preglede obavljaju građevinski stručnjaci i to su isključivo PREPORUKE ZA POSTUPANJE vezane za SIGURNOST sugrađana (ne odnose se na procjenu šteta, osiguranja i slično).

Dobivena naljepnica, odnosno ocjena uporabljivosti se može ''shvatiti'' kao savjet stručnjaka svojim sugrađanima o sigurnosti življenja u oštećenoj zgradi i o hitnim mjerama koje je nužno potrebno napraviti (primjerice rušenje dimnjaka, stabilizacija zabatnog zida i slično).

Osim sturčnjaka za obavljanje brzih pregleda potresom oštećenih zgrada, oformljena je grupa GEOMEHANIČARA koji prema podacima o problemima s tlom iz brzih pregleda oštećenja zgrada vrše dodatne pregled tla (slijeganje tla i temelja, klizišta, likvefakcija...).

ŠTO DALJE nakon izvršenog brzog pregleda i dobivanja ocjene uporabljivosti (naljepnice)? Za daljnja postupanja Vlada će donijeti odluku.

 

Preporuke za ponašanje građana prije pregleda:

 • NE ULAZITE u zgradu ako je došlo do urušavanja pojedinih dijelova zgrade, a pojedini dijelovi su nestabilni (odvajanje fasadnih zidova, naginjanje zidova). Imajte na umu da su moguća naknadna podrhtavanja tla!
 • NE PENJITE se na krov, a u potkrovlje ulaziti sa velikim oprezom!
 • NE HODAJTE uz zgrade, postoji opasnost od pada dijelova elementa s krovova i fasada (crijep, opeka, vijenac, ukrasi, staklo...)!
 • NE OKUPLJAJTE se oko zgrada u skupinama radi pandemije i pridržavajte se svih propisanih mjera opreza! Provjetrite prostorije prije pregleda !!!

Preporuka za davanje informacija:

 • PRUŽAJTE ISTINITE informacije o stanju zgrade prije potresa, eventualnim adaptacijama, oštećenjima, ako su bila  i oštećenjima koja su nastala od potresa
 • PREDOČITE DOKUMENTACIJU s kojom raspolažete (nacrti).
 • OSIGURATI VOĐENJE od predstavnika stanara ili druge zadužene osobe.

Građevinski stručnjaci

 • UTVRĐUJU KATEGORIJU uporabljivosti,  neuporabljivosti, ili privremene neuporabljivosti zgrade
 • DAJU PREPORUKE o načinu boravka u zgradama koje imaju stupanj privremeno neuporabljive zgrade.
 • NE DAJU NIKAKVE IZJAVE - svi podaci iz pregleda su dostupni svim javnim službama na zajedničkom .
 • NE UZIMAJU NOVAC OD GRAĐANA - zlouporabu prijaviti policiji.

Ocjena oštećenja zgrade

Građevinski stručnjak temeljem uočenih oštećenja, procjene ponašanja konstrukcije u slučaju ponovljenog potresa i procjeni rizika, dodjeljuje jednu od ponuđenih kategorija uporabljivosti.

Ocjene za građane

 

U0 – Uporabljivo bez oštećenja

Zgrada se može upotrebljavati. Zgrada i njezin nosivi sustav nema oštećenja.

U1 – Uporabljivo bez ograničenja

Zgrada se može upotrebljavati. Zgrada ima mala oštećenja koja ne predstavljaju opasnost za nosivost i uporabljivost zgrade.

U2 – Uporabljivo s preporukom

Zgrada se može upotrebljavati u skladu s predviđenom namjenom, osim u pojedinim dijelovima gdje postoji neposredna opasnosti za dio zgrade. Građevinski stručnjak daje preporuke za uklanjanje opasnosti (primjerice dimnjaka) i preporuke korisnicima za privremeno ograničavanje boravka u pojedinim dijelovima zgrade. Nakon uklanjanja opasnosti zgrada se može koristiti bez ograničenja.

PN1 – Privremeno neuporabljivo – potreban detaljan pregled

Zgrada ima umjerena oštećenja bez opasnosti od urušavanja. Nosivost zgrade je djelomično narušena. Ne preporučuje se boravak u zgradi odnosno građani u takvoj zgradi borave na vlastitu odgovornost. Kraći boravak u zgradi je moguć, uz savjete građevinskog stručnjaka koji se odnose na potrebne mjere i ograničenje boravka (ovisno o opasnosti). Građevinski stručnjak daje preporuke za uklanjanje opasnosti.

PN2 – Privremeno neuporabljivo – potrebne mjere hitne intervencije

Zgrada ima umjerena oštećenja bez opasnosti od urušavanja, ali ne može se upotrebljavati zbog potencijalne opasnosti urušavanja pojedinih elemenata sa same zgrade. Građevinski stručnjak utvrđuje hitne mjere intervencije i daje upute korisnicima. Dok se ne provedu mjere, zgrada ili njezin dio nije uporabljiv (primjerice krovište). Privremena neupotrebljivost može se odnositi samo na neke dijelove (jedinice) građevine.

N1 – Neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja

Građevina je opasna zbog mogućnosti urušavanja masivnih dijelova susjedne građevine (najčešće zabatni zidovi i masivni dimnjaci). Uslijed takve opasnosti preporuka je da se nikako ne boravi u takvim zgradama (posebice s obzirom na veliki broj ponavljanja potresa).

N2 - Neuporabljivo – zbog oštećenja

Zgrada ima velika oštećenja u nosivom sustavu, postoje urušavanja nosivih i nenosivih elemenata. Preporuka je da se ne ulazi i boravi u zgradi. To nužno ne značiti da se zgrada mora rušiti - takve odluke se donose u sljedećim fazama.