22.9.2020. Savjetovanje 2: Znanjem za Zagreb

Nismo dočekali bolju epidemiološku situaciju da organiziramo dugo planiranu plenumsku diskusiju, ali nismo ni odustali od podizanja razine znanja (ključno za kvalitetnu obnovu Zagreba) niti od kontinuiranog rada na podizanju razine svijesti o riziku od potresa (ključno za budućnost).

Stoga smo za unaprijed rezervirani datum 22.9. (šest mjeseci nakon potresa) organizirali niz predavanja (drugi ciklus predavanja). Pradavanja su se mogla izravno pratiti na Youtube kanalu, a prije ''preslagivanja'' (razdvajanja) u pojedinačna predavanja (na ovoj stranici) su imala gotovo 1000 pregleda.

 

                    Snimka svih predavanja:

22.9.2020

 

                    Snimka pojedinačnih predavanja:

 

Stjepan Lakušić: Uvodni govor

 

Stjepan Lakušić

 

 

Andrew Charleson: Retrofitting: improving the seismic performance of masonry buildings.

Eminentni svjetski stručnjak koji će prezentirati iskustva s Novog Zelanda u obnovi zidanih zgrada koja se mogu izravno povezati sa potresom u Zagrebu. U nastavku je kratki opis predavanja na engleskom jeziku te životopis predavača. Lecture mainly presents the approaches to retrofitting from a New Zealand perspective. New Zealand, which has a relatively high level of seismicity has had a lot of experience of URM buildings suffering earthquake damage, as well as experience retrofitting such buildings. After introducing the topic, in this practically-orientated and highly-illustrated presentation, typical damage to masonry buildings during the 2011 M7.1 Christchurch earthquake is presented. This leads onto a discussion of the force paths in a simple URM building in order to understand the requirements for an adequate retrofit. Then, following a discussion on different retrofit approaches, numerous examples of retrofitted buildings are shown. The presentation, which is suitable for both Engineers and Architects, concludes by sharing resources that are valuable for both practitioners and academics.

                                                                       PREZENTACIJA (.pdf)

Andrew Charleson

Andrew Charleson has recently retired as an Associate Professor, School of Architecture, Victoria University of Wellington, New Zealand.  He has taught the subject of architectural structures in lecture theatre and studio settings for over 30 years. Prior to that he worked as a structural engineer. Andrew has two main strands of research interest. The first strand, how structure can enrich architecture, was brought together in the book Structure as Architecture: a Source Book for Architects and Structural Engineers. The first edition was published by Elsevier in 2005, and the second by Routledge in 2014. The second research strand relates to earthquake engineering. In 2008 his book Seismic Design for Architects: Outwitting the Quake was published by Elsevier, and he is the co-author of Seismic Isolation for Architects, published by Routledge in 2016.

 

 

Željko Uhlir: Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Informacije o zakonu, iz prve ruke, od jednog od glavnih aktera kreiranja zakona, a trenutno državnog tajnika u  Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. U dva mandata je bio nositelj izrade nekoliko zakona iz područja graditeljstva. Karijeru započeo kao projektant mostova i tunela, a kasnije i konstrukcija u visokogradnji. Tijekom karijere je postao magistar ekonomskih znanosti i certificirani voditelj projekta - IPMA B. Bio je načelnik odjela za poslijeratnu obnovu obiteljskih kuća u Ministarstvu obnove i razvitka, pročelnik Ureda za upravljanje imovinom Grada Zagreba, direktor sektora za investicije u Coningecogradnji, direktor APN-a, zamjenik ministrice graditeljstva. U predavanju će se osvrnuti na probleme u procesu pisanja Zakona, što se očekuje u primjeni, što će se definirati kroz program mjera i očekujemo li kontinuirane promjene Zakona prema povratnim informacijama sa terena.

                                                                       PREZENTACIJA (.pdf)

Zeljko Uhlir

 

 

Dražen Aničić: Šest mjeseci nakon potresa  –  promašaji i pogreške vlasti

Dražen Aničić (1940.), redoviti profesor Građevinskog fakulteta u mirovini, autor je šest stručnih i znanstvenih knjiga, više poglavlja u knjigama, urednik i stručni redaktor mnogih zbornika radova i knjiga i autor više od 200 znanstvenih i stručnih članaka. Područje njegova djelovanja je građevno konstrukterstvo, armiranobetonske i zidane konstrukcije, ispitivanje konstrukcija i potresna otpornost zgrada. Počasni je član European Association for Earthquake Engineering, a bio je osnivač, redoviti član i sada je emeritus Akademije tehničkih znanosti Hrvatske. Bio je predsjednik je tehničkog odbora Konstrukcijski eurokodovi pri Hrvatskom zavodu za norme. Kao pozvani predavač predavao je na sveučilištima i znanstvenim skupovima u Europi i SAD.

Na temelju dugogodišnjeg iskustva, u svom zadnjem javnom istupu, planira istaknuti pogreške koje su napravljene sa ciljem da se izbjegnu u budućnosti.

                                                                       PREZENTACIJA (.pdf)

Dražen Aničić

 

 

Mihaela Skurić: 40 godina iskustva iz obnove Dubrovnika.

Ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika, koji se često spominje u raspravama o obnovi Zagreba, će se osvrnuti na neprocjenjiva iskustva iz obnove Dubrovnika nakon potresa u Crnog Gori 1979. godine. Posebice će se istaknuti potencijalni problemi na koje bi trebalo obratiti pažnju pri planiranju obnove Zagreba.

                                                                       PREZENTACIJA (.pdf)

Mihaela Skuric

 

 

Domagoj Damjanović, Joško Krolo i Ivan Duvnjak: Metode i rezultati ispitivanja zidanih građevina

Laboratorij za ispitivanje konstrukcija u sklopu Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ima neprocjenjivo iskustvo u ispitivanju konstrukcija i raspolaže sa brojnim rezultatima ispitivanja ziđa prije i poslije potresa. Napravljen je osvrt na metode, postupke i rezultate ispitivanja postojećih zidanih građevina sa posebnim naglaskom na rezultate koji mogu pomoći stručnjacima u procesu obnove.

                                                                       PREZENTACIJA (.pdf)

Domagoj Damjanovic

 

 

Iva Dasović, Marijan Herak, Ines Ivančić i Snježan Prevolnik: O potresima i seizmologiji – što bi jedan inženjer trebao znati.

Prvo od nekoliko predavanja kolega s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu - Geofizičkog odsjeka, koji su neosporni autoritet u području seizmologije. Zajedno sa Seizmološkom službom (osnovanom prije više od 35 godina) kontinuirano rade na ovoj problematici, a predavanje pokriva osnovne pojmove ključne za razumijevanje učinaka potresa. Primjerice, kako i gdje nastaju potresa, seizmički valovi, lociranje i određivanje jakosti: magnitude i intenzitet (što je što i u kakvim su odnosima), zagrebačka serija potresa 2020. (kratki osvrt) i slično.

                                                                       PREZENTACIJA (.pdf)

Iva Dasović

Miroslav Nastev: Ocjena seizmickog rizika od potresa u urbanim sredinama

Dr. Miroslav Nastev je istražiivač na odsjeku za Javnu Sigurnost (Geoscience for Public Safety) Geološkog Zavoda Kanade (Geological Survey of Canada) u sklopu Ministarstva za Prirodne Resurse (Natural Resources Canada) u gradu Kuebek (CND). Doktorirao je 1998. na Sveučilištu Laval u Kuebeku (CND), magistrirao u Institutu za Zemljotresno Inžiinjerstvo 1986. Od 1981. do 1986. godine Dr. Nastev je radio u Institutu za Zemljotresno Inžiinjerstvo u Skoplju, a od 1986. do 1989 je bio na dužiim studijskim prestojima na Univerzitetu Kyoto (Japan), Univerzitetu Columbia (SAD) i Univerzitetu Texas A&M (SAD). Istovremeno je dodatni profesor na univerzitetima Laval, INRS, London i Chicoutimi (CND) i Institutu za Zemljotresno Inžinjerstvo u Skoplju. Dr. Nastev je šef tima za razvoj web platforme ER2 - Rapid Risk Evaluator koja se koristi za brzu procjenu rizika od prirodnih nepogoda u urbanim sredinama u Kanadi. Pokušati će nam približiti sustav koji koriste i kako ta iskustva s mogu primijeniti u Zagrebu ili Hrvatskoj. Naglašava da je razumijevanje seizmičkog rizika neophodno za pripremu dugoročne strategije za prevenciju i ublažavanje posljedica u urbanim sredinama izloženim potresima. To se znanje koristi za pripremu planova za brzo reagiranje u izvanrednim situacijama, za povećanje sposobnosti oporavka zajednice nakon potresa, kao i za rukovođene akcije službe civilne zaštite odmah nakon potresa. Poseban osvrt ovog predavanja je na iskustvu razvoja web-aplikacije, ER2 - Rapid Risk Evaluator, prikladne za širu primjenu tako da izlazni rezultati procjene rizika budu direktno dostupni onima kojima su najvise potrebni: sudionicima u sustavu civilne zastite.

                                                                       PREZENTACIJA (.pdf)

Nastev